flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові повістки відтепер можна отримати на месенджер

30 січня 2023, 11:19

Судові повістки, повідомлення та виклики

тепер надходитимуть на електронні месенджери.

 

Наказом ДСА України від 23 січня 2023 року затверджено Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі.

Надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі (далі-судові виклики) здійснюються шляхом направлення в месенджері за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

Судовий виклик надсилається учаснику судового процесу за наявності відповідної заяви та технічної можливості.

Форма заяви надається учаснику судового процесу в суді або самостійно завантажується ним з офіційної сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України. Така заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу та подається до суду.

У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанції, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника.

У випадку зміни номеру мобільного телефона учасника судового процесу, або за наявності інших обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

Месенджер, аналогічно SMS-повідомленням, забезпечуватиме доставку текстових повідомлень на номери мобільних телефонів учасників судового процесу через інші засоби зв’язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

Данні які підтверджуватимуть надсилання та доставку таких повідомлень на Viber, будуть надходити та зберігатися в автоматизованій системі документообігу суду (із запобігання іх видалення чи коригування).

 

Заява тут