flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аліменти по новому

06 жовтня 2017, 14:10

 

08.07.2017 набули чинності зміни, внесені до Сімейного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України в частині розміру аліментів та спрощеного порядку щодо їх отримання.

Прийняття Верховною Радою Закону про внесення змін до законодавства, що регулює сплату аліментів має значно покращити  захист прав дітей на належне утримання.

Для прикладу, до 08.07.2017 ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України було визначено, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. В даний час положеннями ч. 2 ст. 182 Сімейного Кодексу України передбачено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Таким чином, відповідно до прийнятих змін, станом на вересень 2017 року мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 713 грн. для дитини віком до 6 років та 888, 50 грн. для дітей віком від 6 до 18 років. У зв’язку із передбаченим Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» поступовим підвищенням розміру прожиткового мінімуму, з 1 грудня 2017 року його розмір для дітей до 6 років становитиме 1492 гривні (відповідно мінімальний розмір аліментів становитиме 746 грн.), а для дітей віком від 6 до 18 років - 1860 гривень (мінімальний розмір аліментів - 930 грн.).

До того ж після набрання чинності внесеними до кодексів змінами для стягувачів аліментів значно спрощено порядок звернення до суду. Раніше тому з батьків, з ким проживає дитина, необхідно було звертатись до суду із позовною заявою, чекати призначення справи до розгляду, потім очікувати мінімум 10 днів набрання чинності судовим рішенням. Зараз же особа може звернутись до суду із заявою про видачу судового наказу і одразу після його винесення пред’явити до стягнення в органи державної виконавчої служби за місцем проживання (реєстрації) боржника.

Якщо ж платник аліментів незгодний із їх розміром, він звертається до суду з позовом про визначення відповідного розміру аліментів та сам доводить суду свою позицію.

Відповідно до ст. 96 Цивільного процесуального кодексу України судовий наказ може бути видано у разі коли:

заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб;

заявлено вимогу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

 До того ж внесено зміни і до Закону України «Про судовий збір», а саме від сплати судового збору при звернення до суду звільняються позивачі - у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення. Раніше звільнялись лише позивачі у справах про стягнення аліментів.

 Додатково повідомляємо, що на дошці оголошень в приміщенні суду розміщений зразок заяви про стягнення аліментів