flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неприпустимість зловживання процесуальними правами

13 листопада 2018, 10:44

Неприпустимість зловживання процесуальними правами.

 

         З прийняттям нового Цивільного процесуального кодексу в 2017 році з'явилися нові вимоги до учасників процесу. Однією з таких вимог  є неприпустимість зловживання процесуальними правами учасниками судового процесу.

         Отже, ст. 148 ЦПК України визначено такі підстави для того, щоб суддя наклав відповідний штраф на осіб, які беруть участь у справі, а також  представників сторін:

1) невиконання процесуальних обов’язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу;

2) зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству;

3) неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин;

4) невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів, ненадання копії відзиву на позов, апеляційну чи касаційну скаргу, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк;

5) порушення заборон, встановлених частиною дев’ятою статті 203 ЦПК України. Тобто порушення заборони використовувати портативні аудіо технічні пристрої, а також здійснювати фото- і кінозйомку, відео-, звукозапис під час врегулювання спору за участю судді.

        У дохід держави стягується з винної особи штраф розміром від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з  01.01.2018 розмір прожиткового мінімуму- 1762 грн.).

       Якщо учасник судового процесу продовжує зловживати своїми процесуальними правами, суд може призначити  штраф від  1 до 10 розмірів  прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

        Також суд може скасувати ухвалу про накладення штрафу, якщо особа, щодо якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов’язків.

         Також, слід відзначити що суд може штрафувати не тільки сторону, а також її представника, або ж їх обох - за одне і теж зловживання.

            З огляду на вищенаведене, звертаємо увагу усіх учасників цивільного процесу на добросовісне виконання процесуальних обов’язків та  неприпустимість зловживання процесуальними правами.