flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо електронного декларування

17 січня 2019, 16:18

 

Впродовж 2018 року Тульчинським районним судом розглянуто 5 справ про притягнення особи до адміністративної відповідальності за статтею 172-6 «Порушення вимог фінансового контролю» Кодексу України про адміністративні правопорушення, з яких 3 осіб притягнуто до відповідальності з накладенням штрафу на загальну суму 3400 грн., щодо 2 осіб справи закриті через відсутність події та складу адміністративного правопорушення.

До відповідальності за статтею 172-6 КУПАП притягуються особи за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані, а також за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації.

У зв’язку з тим, що 1 січня 2019 року розпочався новий етап електронного декларування, який триватиме до 31 березня 2019 року включно, вважаємо за необхідне довести до відома суб’єктів декларування їх обов’язків щодо подання електронних декларацій.

Статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції» передбачений обов’язок осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) декларацію за минулий рік за визначеною формою.

До осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема, відносяться державні службовці, присяжні (під час виконання ними обов’язків у судді), депутати сільських та селищних рад, сільські та селищні голови, посадові особи місцевого самоврядування, , поліцейські, посадові особи юридичних осіб публічного права та інші*.

Особи, які припиняють вищезазначену діяльність (звільнення з посади, переведення тощо), подають декларацію за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Особи, які припинили діяльність, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати декларацію за минулий рік.

Варто також звернути увагу на обов’язок суб’єктів декларування повідомляти НАЗК про відкриття ним або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента із зазначенням номеру рахунка та місцезнаходження банку-нерезидента, а також про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування, що передбачено статтею 52 Закону.

Повідомлення розміщуються на веб-сайті НАЗК шляхом заповнення спеціальних форм у 10-денний строк з моменту відкриття рахунку, отримання доходу або придбання майна.

Суттєвою зміною у майновому стані суб’єкта декларування вважається отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (у 2018 році – 88100 грн., у 2019 році – 96050 грн.).

 ______

* повний перелік осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які зобов’язані подавати декларацію, зазначений у пункті 1, підпунктах «а» і «в» пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції».